Skip to main content

Elektrische bedrijfswagens: vier dingen om op te letten met de bedrijfswageninrichting

Elektrisch rijden boven diesel: anno 2021 kiest de zakelijke rijder steeds vaker voor een wagen die opgeladen kan worden. Deze toekomst van mobiliteit dringt zich tot in elke sector langzaam maar zeker door. Olie verversen en filters vervangen zijn verleden tijd. Nederland behoort tot een van de wereldwijde koplopers op het gebied van elektrisch vervoer. En dat is maar goed ook, want maar liefst 40% van vervuilende verkeersuitstoot is te danken aan zakelijke rijders. Vanaf 2025 is elektrisch rijden dan ook geen keuze meer, maar een noodzaak. Ondernemers die dan nog een bedrijfswagen op diesel bestellen, zijn niet meer welkom in bijna elke Nederlandse binnenstad. 

Het is daarmee een kwestie van tijd dat steeds meer ondernemers overgaan op elektrisch rijden, waarmee de stikstof en CO2 uitstoot aanzienlijk worden verlaagdSteeds meer bedrijven zien in dat het zowel financieel als ecologisch op de lange termijn een gewin is om te investeren in elektrisch. Ook u zal als ondernemer uw gedachten hebben over een duurzame toekomst van uw bedrijf. Het brengt verandering met zich mee, want ‘stekkerauto’s’ werken net even anders. Tecnolam heeft al dertig jaar ervaring in deze veranderende wereld en wil graag een visie delen over de toekomst. In dit artikel bespreken we de een aantal zaken waar men op kan letten bij de investering in een elektrisch vervoermiddel. 

De voor- en nadelen van een elektrische bedrijfswagen

De voordelen

 • Minder onderhoud

 • Minder geluid

 • Snel optrekken

 • Milieuzones mogen betreden

 • Fiscale voordelen (tot wel €5000)

De nadelen

 • Minder laadvermogen

 • Onhandig voor grote afstanden

 • Levensduur van accu’s zijn onbekend

 • Nieuwe onderdelen en reparaties zijn erg prijzig

De praktische voordelen

De praktische voordelen van elektrisch rijden zijn al even bekend. Naast het feit dat de auto’s aanzienlijk minder onderhoud nodig hebben, krijgen ze voorrang in milieu zones in de stad, zijn ze geruisloos en trekken de auto’s snel op. Dankzij slimme rijmodus instellingen kan rijgedrag van de bus aangepast worden aan de omstandigheden en belading. Inmiddels is er dan ook een ruim aanbod aan bestel- en vrachtwagens uitgerust met motor op elektriciteit in alle soorten en maten. In 2020 werden er al twaalf nieuwe modellen gepresenteerd door automerken waarbij de auto’s van Volkswagen en Mercedes het meest populair zijn. Dit jaar zullen er meer geavanceerde en efficiënte wagens op de markt komen. Overigens blijft er nog altijd de discussie of het wel écht zo milieuvriendelijk is.

De fiscale voordelen

De meest doorslaggevende overweging om te kiezen voor elektrisch zijn de fiscale voordelen. Zakelijk ‘schoon’ rijden wordt sterk aangemoedigd vanuit de overheidSinds 1 januari 2020 genieten elektrische bedrijfswagens van een voordeliger belastingregeling, omdat de kosten nu volledig aftrekbaar zijn. Met ingang van 2021 kunnen ondernemers tot 5000 euro aan aankoop subsidie krijgen op elektrische bedrijfswagens. Dit maakt het terugverdienen van de investering die wordt gemaakt haalbaar voor elk type ondernemer. Informeer voor jouw onderneming bij een financieel adviseur om te onderzoeken welke specifieke subsidies in 2021 van toepassing zijn.

3 Fiscaal populaire modellen:

Mercedes E-sprinter

Opel Vivaro E

Volkswagen E-crafter

Welke is handig voor mij?

Welke bedrijfsauto voor u geschikt is, hangt af van de aard van uw bedrijfsvoering. Opereert u in stedelijk of landelijk gebied, welke laadcapaciteit is benodigd en wat is het aantal kilometers wat afgelegd moet worden? Over het algemeen wordt verwacht dat een vaste elektriciteitsprijs, waarmee de reiskosten gestabiliseerd kunnen worden. Hiermee kan een hoop geld bespaard als het aankomt op de vaste kosten per kilometer. Via een stopcontact thuis, bij het bedrijf of bij een van de vele oplaadstations kan de wagen opgeladen worden. Ook wordt de klant blij van duurzame keuzes. Het wordt gewaardeerd als er een elektrische bestelwagen de oprit opkomt in plaats van een grommende dieselmotor.

Waar moet je rekening mee houden bij de inrichting van een elektrische bedrijfswagen?

Ben je als ondernemer klaar om over te stappen naar een elektrische bedrijfswagen? Jouw bedrijfswagen is ook meteen een visitekaartje. Door over te stappen op elektrisch rijden draag je als ondernemer bij aan een beter milieu. Duurzaam de weg op gaan gaat verder dan alleen de motor. Hier hoort een milieubewuste wageninrichting bij. Daarom een aantal duurzame adviezen op het gebied van investeren in sneller, veiliger en comfortabeler werken. Bij een goede bedrijfswagen hoort een efficiënt interieur, maar wanneer de aandrijving van de wagen verandert, is het ook belangrijk om kritischer te zijn over wat je allemaal mee neemt! We gaan het hebben over 4 dingen om rekening mee te houden bij het inrichten van een elektrische bedrijfswagen:

Het ontwerp:

 • Het gebruik van een laadvloer
 • Het materiaal van de bedrijfswageninrichting
 • Wandpanelen voor laadruimte bescherming
 • Het meenemen van materialen

Ons advies:

 • Wij adviseren een laadvloer
 • De bedrijfswageninrichting is het beste van aluminium of staal
 • Wij adviseren lichte plastic/kunststof wandpanelen
 • Neem alleen essentieel gereedschap mee.

Bekijk de volledige toelichting:

Druk op één van de onderstaande tabjes om onze uitleg te krijgen over onze adviezen!

Wel of geen laadvloer?

De voordelen: Het beschermt de laadruimte en biedt stabiliteit en veiligheid

De nadelen:  Het verminderd je bereik.

Het advies: Investeer in een lichte en kwalitatief sterke laadvloer

Bij Tecnolam Nederland bieden wij de mogelijkheid om op professionele manier een laadvloer in de bedrijfsbus te bouwen. Maar is dit wel of niet handig? Door het inbouwen van een laadvloer wordt de accu van de elektrische bestelwagen goed beschermd. Het nadeel hiervan is dat de wagen zal toenemen in gewicht en er laadvolume of laadvermogen verloren kan gaan. Toch biedt een laadvloer de benodigde veiligheid en stabiliteit. Het advies is dan ook altijd om wel een laadvloer te plaatsen. Informeer naar de mogelijkheden in lichte laadvloeren: het is de investering het zeker waard.

Welk materiaal: plastic, aluminium, hout of staal?

Ons advies: Staal of aluminium

Daarmee komen we op de keuze van het materiaal. In de loop der jaren hebben wij veel ervaring opgebouwd en kunnen we stellen dat we gespecialiseerd zijn in het gebruik van gedegen materiaal van hoge kwaliteit. Ten eerste is het van belang om te bepalen welk materiaal gebruikt moet worden voor de inrichting van de wagen. Voorop staan de veiligheid, functionaliteit, kwaliteit en uiteraard de duurzaamheid. Geen enkel materiaal is volledig milieuvriendelijk. Wel zijn er inmiddels veel technieken waardoor de productie ervan minder schadelijk is geworden voor onze aarde. 

Veel bedrijfswagens zijn nog uitgerust met een plastic interieur. Dat is logisch, want plastic is licht, veelzijdig efficiënt en goedkoop. Echter valt er veel te zeggen over de duurzaamheid van plastic: als de wagen zelf al milieubewust is, is het tegenstrijdig om een vervuilend materiaal te gebruiken. Een andere optie is het gebruik van hout. Hout heeft een mooi en luxe uitstraling, alhoewel het niet zich niet goed leent voor de inrichting van een bedrijfsbus. Hout is niet onderhoudsvriendelijk, zwaar, niet veilig en een minder lange levensduur. 

Betere opties voor de inrichting van de bus zijn aluminium en staal. Alhoewel deze materialen voorheen te zwaar waren voor het gebruik van de bedrijfsauto, is dat nu veranderd. Inmiddels kan het dunner en duurzamer geproduceerd kon worden waarmee het een uiterst geschikt materiaal is voor de toepassing van auto-interieurs. Aluminium kan interessant zijn vanwege de lichtheid. Vanuit onze jarenlange ervaring, gebruiken wij bij Tecnolam echter uitsluitend staal. Experts hebben bevestigd dat dit materiaal het meest weerbestendig is, een goede draagkracht heeft en langer meegaat dan aluminium. Bovendien is dit materiaal inmiddels een duurzame keuze: staal is 100% afbreekbaar, makkelijk te onderhouden. Maar de belangrijkste reden is dat staal licht is in het gewicht, waarmee duurzaamheid gegarandeerd wordt. Het materiaal heeft bovendien een levensduur van zeker honderden jaren.

Wandpanelen

Ons advies: Altijd kunststof

Voor de bekleding van je wanden kan je kiezen uit diverse materialen. Zo kunnen wandpanelen kunnen van hout gemaakt worden. Het meest effectieve is echter om lichte kunststof platen te gebruiken. Kunststof beschermt de vervoerde lading optimaal, zorgt voor een betere geluidsisolatie en vereenvoudigt het onderhoud van de laadruimte. Omdat kunststof wandbekleding een stuk lichter is dan hout, ben je voordeliger uit aan vervoerskosten. Daarnaast zal de laadcapaciteit toenemen. De uitvoering vanuit Tecnolam is gemaakt van twee soorten materiaal: polypropyleen, vier millimeter dik. Dit materiaal is zeer licht en bestand tegen gemiddelde en lichte schokken. Daarnaast is ook geverfde plaat van 0,4 mm dik beschikbaar, die bestand is tegen middelzware en zware schokken. Bekijk hier de wandbekleding.

Het meenemen van gereedschap

Ons advies: Goed je huiswerk doen!

Tot slot is het van belang dat je je bedrijfswagen efficiënt inricht. Een goede bedrijfswageninrichting bespaart veel tijd en dus geld: hoe minder gereedschap meegenomen wordt, hoe minder gewicht je uiteindelijk over de weg verplaatst. Daarnaast is het fijn om makkelijk bij de juiste spullen te kunnen en je niet hoeft te zoeken naar materiaal. Wees daarin bewust in de keuze van welk gereedschap je echt nodig zult hebben tijdens een klus. Laat overbodige spullen thuis en zorg voor een goede verdeling in de laadruimte. 

Conclusie: Is het dus mogelijk om een elektrische bedrijfswagen degelijk in te richten?

Ja, het is zeker mogelijk om zowel duurzaam als professioneel een elektrische bedrijfswagen in te richten. Je wil laten zien dat je als ondernemer investeert in een zo milieuvriendelijk mogelijke bedrijfsvoering, en dat gaat verder dan enkel het brandstofverbruik. Het advies daarom is om te kiezen voor staal als hoofdmateriaal, een laadvloer te installeren, kunststof als wandpaneel in te zetten en uiteindelijk zo min mogelijk overbodig gereedschap mee te nemen. Bij Tecnolam kunnen we u op basis van onze jarenlange ervaring goed adviseren welke keuzes u kunt maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. 

Meer informatie lees je via onze bronnen:

Bronnen: