Skip to main content

Dit zijn de kosten voor een bedrijfswageninrichting

Je hebt de stap gemaakt om te investeren in je bedrijfswagen. Dat is er nogal een, dat begrijpen wij maar al te goed, vooral als je naar het financiële plaatje kijkt. In het begin lijken de bedragen en alles wat bij de verbouwing van je wagen misschien wat duizelingwekkend. We geven er geen ongelijk in dat het flink duur kan uitpakken als je besluit alles zelf te doen in plaats van door een specialist, qua tijd en totale kosten. Ook al vinden wij het inrichten van een bestelwagen een eenvoudig proces: om het kostentechnisch rendabel te maken, moeten er weloverwogen en nauwkeurige keuzes worden gemaakt. In dit artikel lees je hoeveel het kost om een ​​werkwagen op maat in te richten.

Opbouw van de kosten: Wat mag ik verwachten?

1. Het materiaal van de inrichting

Een groot deel van je kosten zullen gaan zitten in het materiaal dat je zal kiezen. Er zijn drie soorten materialen waarin ondernemers die hun eigen bedrijfsinrichting verzorgen keuzes in maken: hout, plastic, aluminium en staal. Veel bedrijven gaan in eerste instantie nog steeds voor hout, puur omdat dit een gebruikelijke en traditionele optie is op dit terrein en het dus veel aangeboden wordt. Weet wel dat hout, naast het feit dat dit materiaal redelijk aan de prijs is, zijn beperkingen kent. Om te voorkomen dat er vocht en vloeistof in het hout trekt, moet het regelmatig behandeld worden met een anti vochtlaag. Daarnaast is hout relatief zwaar, wat mee zal tellen op de teller van het bruto laadgewicht van je wagen. Dit zijn allemaal argumenten waarom hout uiteindelijk op termijn in de kosten van je investering kan oplopen. Goedkopere opties zijn uiteraard plastic, aluminium en staal.

Daarnaast is het goed om in je achterhoofd te houden dat tussen de verschillende aanbieders ook veel verschil zit in prijs. Deze bedrijven produceren hun materialen op verschillende plekken op de wereld, waarmee de uiteindelijke verkoopprijs verhoogd kan worden door de transportkosten van de productieplek naar de plaats waar jij het zal gaan kopen. Weet ook dat specialisten in bedrijfswageninrichting grote pallets en partijen opkomen van één soort materiaal, waardoor ze vaak voor een goedkopere prijs in het bezit kunnen komen van de juiste materialen.

Veel van dit materiaal is goedkoper om op schaal in te kopen en te monteren

VOORBEELD VAN COMPLETE UITRUSTING VOOR Nv400 ex3
VOORBEELD VAN COMPLETE UITRUSTING VOOR Nv400 ex3

2. Het laten ontwerpen en maken van een 3D tekening

Of je je bedrijfswagen nu laat verbouwen door een expert of wanneer je het zelf doet, wij raden altijd aan om te investeren in (het laten maken van) een 3D tekening. Hiermee krijgt de bestuurder ‘feeling’ bij wat hij graag zou willen, omdat de inrichting realistisch en ruimtelijk wordt gepresenteerd. Zonder een dergelijke tekening, wordt het lastiger om je bedrijfswageninrichting ruimtelijk kloppend te maken. Je wil namelijk voorkomen dat de opgekochte lade- en vloerkasten niet passen.

Met een 3D tekening kunnen eindeloze oplossingen worden gecreëerd om aan alle eisen van elke branche, die een ingericht bedrijfsvoertuig gebruiken, tegemoet te kunnen komen.Wellicht ben je zelf handig met online software waarin je dergelijke tekeningen gemaakt kunnen worden. Anders is het altijd een optie om een expert dit voor je te laten doen, naargelang van jouw wensen. Het maken van zo’n tekening kost iemand tussen de één en drie uur. Daarna moet deze vaak nog aangepast worden. Houd dus rekening met de kosten hiervoor, als je dit besluit uit te besteden.

3. Een standaard pakket of één pakket op maat

Als je je bedrijfsbus gaat samenstellen, zijn er twee opties. De eerste optie is om een standaardpakket met inrichtingsmateriaal aan te schaffen. Zo’n pakket bestaat vaak uit kasten, laadvloer, wandpanelen om op een voordelige en snelle manier een georganiseerde en overzichtelijke bedrijfswagen te realiseren. Het is een relatief goedkope optie om te gaan voor een dergelijk pakket, omdat ze in grotere maten worden verkocht. Je moet wel alert blijven: wanneer je hiervoor kiest, let dan goed op de formaten en of deze passen bij jouw type bedrijfsbus.


Soms is het ‘standaard’ pakket niet geschikt voor jou als ondernemer, en heb je toch echt op maat oplossingen nodig. Logischerwijs is dit een duurdere optie, vooral als je je hele bus op maat zou willen laten inrichten. Tecnolam heeft hierin een mooie tussen optie. Wij gebruiken een modulair systeem als overbrugging, zo vallen de kosten mee maar kan er veel naar wens gedaan worden. De modulaire wageninrichting systemen kunnen volledig worden aangepast aan jouw ondernemers behoeften.

Voorbeeld inrichting timmerman

4. Het bedrijf wat jouw mag begeleiden in dit proces

In de sector van bedrijfswageninrichting zit een enorm grotere prijs diversiteit. Dit is puur omdat in het gehele proces van inrichten verschillende expertises van toepassing zijn. Daarnaast is er veel mogelijk in allerlei soorten materialen en de merken die deze produceren. Wanneer je kiest voor een A-merk en een topmonteur, dan kan een complete inrichting makkelijk boven een bedrag van €10,000 uitkomen. Wanneer je kiest voor hout en een specialist op dit gebied, dan kost een inrichting misschien maar €400. Weet dat hier oneindig veel mogelijkheden in zijn. Het is essentieel dat je je verdiept in de soorten materialen die beschikbaar zijn en of daar een specialistische monteur voor aan te pas moet komen. Een andere belangrijke overweging is hoelang jouw inrichting mee moet gaan: is je bus al aan vervanging toe of heb je hem net nieuw aangeschaft?

5. Veiligheidsnormen & crash test-proof

Dan nog iets over de veiligheid van het inrichten van je bus. Dit zou natuurlijk je topprioriteit moeten zijn. We zien het vaak voorbijkomen dat ondernemers zelf aan de slag zijn gegaan, maar daarmee een totaal niet veilige werksituatie voor zichzelf creëren. Een veelgemaakte fout is bijvoorbeeld het gebruiken van meubelen en materialen die in de eerste plaats helemaal niet geschikt zijn voor een bedrijfswageninrichting. Onthoud dat wanneer er in zo’n geval een ongeluk zal plaatsvinden, je als ondernemer veel gezeur kan krijgen met de verzekering. Maar het belangrijkst is dat het je veel zal gaan kosten, niet alleen in geld, maar ook in je eigen gezondheid en veiligheid. Werken met een specialistisch bedrijf zal met jou meedenken in termen van veiligheid. Daarnaast is loop je als ZZP’er risico om de aansprakelijkheid van een zelf gebouwd interieur op zich te nemen, mocht er ooit iets gebeuren dan zal het gesprek met de verzekering dus niet makkelijk worden!

Opbouw kosten

Met welk budget moet ik rekening houden?

Oké, op je winst- en verliesrekening staat nu de gloednieuwe – maar wel redelijk prijzige – bedrijfsbus. Nu hoopte je dat de verdere investeringen in het vervoermiddel niet hoog zouden uitvallen. We zullen heel eerlijk met je zijn: met een bedrag dat zich onder de duizend euro bevindt, zal je niet ver komen, misschien 1 a 2 kleine kasten. Het goede nieuws is wel dat het ook geen €10,000 euro zal worden, vooral als je het slim aanpakt. Door een mooi modulair pakket te selecteren en creatief te zijn met de inrichting, schatten wij in dat je al vanaf om en nabij €2000 tot €6000 een prachtige oplossing kan realiseren. Heb jij dus een budget van €3000 in je hoofd? Dan zit je ongeveer goed!

Hoe Tecnolam de kosten van bedrijfswageninrichting laag houdt

Tecnoclam snapt het helemaal dat je als ondernemer naar zowel duurzaam als goedkope oplossingen streeft om je bedrijfsvoering te verbeteren. Hieronder noemen we een aantal punten hoe wij voor jou de kosten van onze dienstverlening proberen te drukken.

  • Wij hebben geen Nederlandse importeurs. Hierdoor hebben wij tussenpartijen en kunnen we lagere eindprijzen garanderen;
  • Tecnoclam is uniek in het gebruik van een speciale lichte staalsoort die in Italië groot wordt ingekocht;
  • We hebben per merk, buslengte en model al voorgebouwde en ontworpen kast-soorten. Hierdoor is de keuze niet oneindig, maar de prijs een stuk lager!

Wat kost het voor mij?

Hopelijk heeft dit artikel je enige inzicht gegeven in wat er komt kijken bij het installeren van een bedrijfswageninrichting. Naast het fysieke materiaal dat je moet aanschaffen, komen er dus ook allerlei expertises bij kijken.Nu wil je vast weten hoeveel dit voor jou onderaan de streep zal gaan kosten. We raden je aan om te beginnen met het checken van het model van je wagen en in hoeverre er mogelijkheden zijn om een standaardpakket aan te schaffen. Mocht je al weten dat je op maat oplossingen nodig hebt vanwege de vereisten van je professie, dan staat Tecnoclam voor je klaar. We hebben jarenlang ervaring en helpen je graag met een 3D offerte, advies en een prijsinschatting van de transformatie.