Skip to main content

Een mobiele werkplaats: Hoe stel je jouw ultieme bestelbus inrichting samen?

Introductie

Het grote voordeel van een goed ingerichte bedrijfswagen is dat je direct al je spullen bij de hand hebt. Hierdoor heb je ook een beter overzicht welke spullen je mee hebt of welke spullen je deze klus juist thuis kan laten. Hierdoor kan je sneller en efficiënter werken. 

Als je jouw werkbus in richt als mobiele werkplaats kan je bij de Belastingdienst een aanvraag indienen voor bijzonder tarief. Dit kan je op jaarbasis voor jouw bedrijf veel geld schelen. Dat is natuurlijk altijd weer mooi meegenomen! Hiervoor gelden natuurlijk wel een aantal regels. Deze worden onderaan het artikel uitgelegd.

In dit artikel gaan we het hebben over:

  • 4 Factoren om op te letten bij het inrichting van een mobiele werkplaats
  • Bedrijfswageninrichting variaties per beroep
  • Belastingregels voor mobiele werkplaatsen

Het samenstellen van een mobiele werkplaats

Je bent een ondernemer en jouw beroep en werkwijze is anders dan die van jouw concullega’s, dit betekent dat jouw mobiele werkplaats er ook anders uit zou zien. Tóch willen we je graag 4 belangrijke tips meegeven waar jij op moet letten bij jouw ultieme bestelbus inrichting. Lees hiernaast (of op je mobiel onder) de 4 factoren om op te letten.

4 Factoren om op te letten:

  • Gewicht van de lades, kasten en de complete bestelbus inrichting

  • De veiligheid in het verkeer, maar ook voor werkzaamheden

  • Onderhoud en inspectie: Kun je overal goed bij?

  • Verdeling van de lading: Is alles goed en gelijk verdeeld?

Iedere inrichting is anders

We hebben om je te inspireren wat voorbeelden geselecteerd, maar bij Tecnolam helpen we mensen graag persoonlijk met het vinden van een passende inrichting. In dit artikel nemen we je daarom mee in een hypothetische omgeving. Heb jij een bestelbus die je nu wil laten inrichten? Neem gerust contact op en we helpen je van A tot Z.

Begin bij het begin:

Stel je voor, de afbeelding hiernaast (of onder) is jouw bestelbus? Wat kun jij écht niet missen voor jouw mobiele werkplaats? Er zijn namelijk vreselijk veel accessoires voor bedrijfswagens. Houdt de 4 factoren in je achterhoofd en ga inspiratie op doen! Bij ieder model kun je bijvoorbeeld op onze website de mogelijkheden voor ladekasten en meer zien. 

Wat is belangrijk in jouw beroep?

In het onderstaande overzicht hebben we een kleine selectie gemaakt voor oplossingen die je in het algemeen kunnen helpen met het maken van een passende bestelbus inrichting voor jouw beroep! Feedback is ook altijd welkom, dit mag via info@tecnolamsrl.nl

Bus wandpanelen

Bedrijfswageninrichting Elektricien

Bedrijfswageninrichting Loodgieter

Bedrijfswageninrichting binnenzijde

Laat je inspireren

De foto’s geven je alvast een idee voor de mogelijkheden. Veel ruimte voor gereedschap, het gebruik van bankschroeven (uitschuifbaar of kantelbaar), veel lades of juist veel kleine bakjes voor schroeven. De mogelijkheden zijn oneindig en het is daarom erg belangrijk om er eerst goed over na te denken

Begin bij het begin:

Stel je voor, de afbeelding hiernaast (of onder) is jouw bestelbus? Wat kun jij écht niet missen voor jouw mobiele werkplaats? Er zijn namelijk vreselijk veel accessoires voor bedrijfswagens. Houdt de 4 factoren in je achterhoofd en ga inspiratie op doen! Bij ieder model kun je bijvoorbeeld op onze website de mogelijkheden voor ladekasten en meer zien. 

Regels belastingdienst mobiele werkplaats

Voor de belastingregels moet je mobiele werkplaats wel aan een aantal eisen voldoen. Het voertuig mag alleen worden gebruikt als werkplaats en dus niet voor privé vervoer, zoals boodschappen en een weekendje weg.  Kijk op Belastingdienst.nl, motorrijtuigenbelasting voor meer informatie hierover.

Bus inrichting loodgieter

Als loodgieter is het erg belangrijk dat je al je verschillende koppelingen en buizen van verschillende maten overzichtelijk hebt. Hiervoor is het handig om te werken met verschillende bakjes en vakken voor diverse maten. Op de Imperial kan je bijvoorbeeld een grote PVC buis van 125mm maken met schroefdoppen aan weerszijden waarin je de kleinere PVC en CV buizen in kan vervoeren. Hierin kan je makkelijk grote lengtes meenemen.

Bus inrichting timmerman

Als timmerman hebt te maken met diverse schroeven en spijker maten. Gebruik hiervoor een simpel en logisch indeling van afgesloten bakken. Zodat het niet overal in je bus ligt en je moet zoeken naar de juiste maat. Handig is ook om te zorgen voor een dakdrager, waarop je zonder problemen een ladder kan vervoeren.

Aan te raden is om gebruik te maken van een dubbele bodem. Waarbij de onderste bodem de volledige breedte van de bus is. Hierdoor kan je volledige platen direct meenemen zonder ze bij je eigen werkplaats eerst te moeten verzagen.

Bus inrichting elektricien

Als elektricien heb je veel kleine materialen bij je die je makkelijk kwijt raakt. Door gebruik te maken van afgesloten bakjes en lades houd je dit ordelijk en overzichtelijk.

Tegen de achterwand kan je eventueel een stok monteren waaraan je de verschillende draden kan ophangen. Hierdoor kan je makkelijk en snel de juiste lengte afknippen en hoef je niet meer te zoeken naar de juiste draad in je bus. Op het dak kan je een grote PVC buis maken met aan weerszijden een schroefdop waarin je de installatiebuizen vervoerd.

Bus inrichting hovenier

Als hovenier heb je over het algemeen groot gereedschap om mee te werken. Dan is het extra belangrijk om genoeg ruimte te hebben in je bus. Handig is dan om aan een zijkant een rek te maken waar je makkelijk gereedschap zoals harken en bezems tegen de wand kan bevestigen. Je gebruikt vaak ook diverse verlengsnoeren, in dat geval is het handig hiervoor aan de achterzijde een ophangrek te maken, zoals te zien in de foto’s. Dit zorgt er ook voor dat het niet in de knoop komt te zitten.

De mobiele werkplaats op maat

In de vele jaren dat we bij Tecnolam inrichtingen doen schakelen we altijd direct met de ondernemer. Hier komt vaak een unieke inrichting uit die speciaal aan zijn of haar wensen voldoet. In de praktijk betekent dit dat iedere bedrijfswagen anders is en dat jouw mobiele werkplek bij jou moet passen en niet bij de gemiddelde inrichting van een ‘’timmerman’’. Jij bent uniek en jouw werkwijze is uniek. Wil je hulp bij het inrichten van jouw mobiele werkplek? Of gebruik maken van onze jarenlange ervaring (of die van één van onze dealers?). Neem dan contact op! 

Veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten bij het inrichten van mijn mobiele werkplaats?

Denk aan wat je dagelijks gebruikt en nodig hebt bij je klus. Zorg ervoor dat je hier je inrichting op aan past. Let er ook op dat je het niet te vol maakt en je ruimte overhoud om in je bus te werken.

Waar moet ik verder nog op letten?

Houd het overzichtelijk, zodat je kunt zien wat je hebt en wat je eventueel nog moet meenemen. Zorg ervoor dat de inrichting stevig is, zodat niet alles bij de eerste de beste bocht door de bus heen ligt. Probeer ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk gereedschap vervoer in koffers. Dat zorgt ervoor dat het niet zomaar los rondslingert.

Hoe zorg ik voor extra veiligheid?

Erg belangrijk is ook de veiligheid, dit wordt nog wel eens vergeten. Probeer ervoor te zorgen dat je hoeken afgerond maakt en alles stevig monteert. Laat verder niks los slingeren, wanneer je zelf iets bouwt, houd er dan rekening mee dat dit vaak niet verzekert is.

Wat zijn de belastingregels voor een mobiele werkplaats?

In je werkbus moet altijd het noodzakelijke gereedschap zijn om je werk te doen. In de bus moet altijd een werkbank zijn om je werkzaamheden op uit te kunnen voeren. De “mobiele werkplaats” mag alleen gebruikt worden om van werkplek te verplaatsen. Dus niet om even boodschappen te doen of een bezoek af te leggen aan een familielid. Lees meer op de pagina van de belastingdienst.