Laadvloer bestelwagen: Waar jij op moet letten bij de aanschaf
Ondernemers weten dat het investeren in je bedrijfswagen hoog kan oplopen in de kosten. Het is even slikken als nagegaan wordt wat er precies bij komt kijken. Tegelijkertijd zorgen de juiste ‘upgrades’ ook weer voor een betere bedrijfsvoering. Het bekleden van jou laadruimte vormt de basis van je bedrijfswageninrichting, met name een degelijke en sterke bekleding van de ondergrond. Daarom is een veelgekozen upgrade, voornamelijk voor kleinere bestelauto’s, een goede laadvloer.
Wat is een laadvloer?
Een laadvloer is een horizontale bodem waarop bagage of lading gelegd kan worden. In feite hebben we het dus de vloer van een laadbak. De laadvloer is een van de meest populaire oplossingen geworden, aangezien dit een uitstekende manier bieden om meer ruimte te maken, efficiënter te werken en veiliger de weg op te gaan.
Maar wat voor ruimte, efficiëntie en veiligheid wordt er gecreëerd en wat levert het op? Iedere ondernemer is uniek, heeft andere behoeftes en wensen ten opzichte van de toekomst van het bedrijf. Je plannen en ambities vertalen zich in de inrichting van jouw wagen. De mogelijkheden zijn eindeloos als het aankomt op het installeren van een laadvloer en wat het voor je kan betekenen. Er bestaat inmiddels enorm veel keuze in verschillende systemen, afwerkingen, technieken en materialen. In dit artikel zal meer informatie worden gegeven over wat er komt kijken bij het monteren van een laadvloer.
De voordelen van een Laadvloer
-
Efficïenter gebruik van de laadruimte
-
Je busje ziet er professioneel en georganiseerd uit
-
Veilig op weg en aan het werk
-
Je kan het zelf, gemakkelijk installeren
-
Jouw laadvloer voorkomt slijtage
De nadelen van een Laadvloer
-
Efficïenter gebruik van de laadruimte
-
Je busje ziet er professioneel en georganiseerd uit
-
Veilig op weg en aan het werk
-
Je kan het zelf, gemakkelijk installeren
-
Jouw laadvloer voorkomt slijtage
De voordelen opgesomd:
Bekijk hieronder alle voordelen. Druk op het bijpassende onderwerp om extra toelichting te lezen!
- Efficiënter gebruik laadruimte
- Professioneler en georganiseerd
- Veilig op weg en aan het werk
- Zelf, gemakkelijk installeren
- Voorkomen van slijtage
Efficiënter gebruik laadruimte
Ten eerste is een efficiënt ingerichte bedrijfswagen handig om zo werktijd- en ruimte beter te benutten. Het is fijn om spullen op een – niet in het oog springende maar toch handige – plek te hebben liggen (bij gebruik van een dubbele bodem). Je kan gemakkelijk bij benodigd werkgerei als als ze op een vaste plek liggen, en dat zal resulteren in een snellere bedrijfsvoering. Bovendien wordt het gereedschap onder de vloer opgeborgen, waarmee de gehele breedte van de laadruimte vrij blijft. In de altijd toegankelijke ladekasten onder de vloer kan dan het standaard gereedschap en kleine materialen bij elkaar houden. U kunt daarmee op locatie vrij bewegen en doelmatig je werk doen.
Ten tweede is het een duurzame keuze om meer ruimte te creëren. Met deze aanpassing kan optimaal gebruik te kunnen maken van de kubieke meters in je busjes: een gedegen laadvloer maakt het mogelijk met veel laadruimte op pad te gaan. Dubbele bodem ladekasten zijn vooral efficiënt als er regelmatig grote, opstapelbare goederen meegenomen moeten worden. Als het voor je belangrijk is om vele goederen te vervoeren, zal je vooral met een dubbele laadvloer je aantal wekelijkse transporten kunnen terugbrengen. Denk hierbij aan een serieuze vermindering van het aantal ritten om eenzelfde lading op de locatie te krijgen. Daarmee zal je op termijn uiteraard een reductie in tol- en brandstofkosten zien.
Professioneler en georganiseerd
Maar zo kan niet alleen tijd en geld worden bespaard. Niet alleen zal de laadvloer zich terugverdienen op basis van capaciteit, het zal ook een ware ‘upgrade’ geven aan de vormgeving en uitstraling van de wagen. Je bus is een essentieel onderdeel van je dagelijkse werkomgeving. Het is eigenlijk te vergelijken met een kantoor. Slimme ondernemers maken daarom van hun wagen hun rijdende visitekaartje, aangezien je hem volledig kan inrichten en aanpassen op hoe je wil overkomen op je klanten. Krassen, butsen en rommel in de bedrijfswagen hebben effect op de uitstraling van je organisatie én de waarde van de bedrijfswagen. De juiste inrichting voorkomt deze beschadigingen en waarborgt een mooie en strakke uitstraling.
Veilig op weg en aan het werk
Dit is wellicht nog wel het belangrijkste voordeel van een laadvloer. Het installeren van een laadvloer is een veiligere optie dan op de weg gaan zonder. Veilig, omdat je ervan uit moet kunnen gaan dat wat er in de laadruimte gebeurt tijdens een verkeersongeval geen vervelende gevolgen mag hebben voor de bestuurder en eventuele medepassagier. Op de eerste plaats hebben wagens met laadvloer over het algemeen een betere wegligging door het lage zwaartepunt. Hierdoor ontstaat een beter rijgedrag van de auto. Een ander bijkomend voordeel is dat een laadvloer en het vastleggen van je spullen minder geluidsoverlast zal veroorzaken tijdens het rijden. Hiermee ga je met meer comfort de weg op.
Daarnaast kunnen spullen veilig opgeborgen worden en zullen niet kunnen slingeren door de bus tijdens de rit. Zwaardere goederen zouden bijvoorbeeld in bochten en bij onverwachte bewegingen schade aan de vloer van je wagen kunnen aanrichten. Met een laadvloer kan de goederen die vervoerd moeten worden in de bus vastgeketend worden. Maar ook tijdens het werken en op locatie is het prettig om een gedegen en egale ondergrond te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de momenten dat je moest laden en lossen op een oneven, onstabiele of modderige ondergrond. Bedrijfsongevallen zitten in een klein hoekje als de kans groter is dat jij of je collega’s zich verstapt, uitglijdt en struikelt tijdens het werken.
Zelf, gemakkelijk installeren
Ongetwijfeld ben je handig, dus het is een aannemelijke optie is om de laadvloer zelf te maken. Wanneer je kiest om zelf aan de slag te gaan heeft dat een aantal voordelen. Zo kun je materialen gebruiken die jou aanspreken en bij het bedrijf passen. Daarnaast kan je op deze manier zelf bepalen wat geschikt is voor jouw bus en hoe je het zo functioneel mogelijk kan inrichten. Wel is het van belang om van te voren met tact deze verbouwing uit te denken. De bedrijfsbus inrichting op eigen kracht realiseren is vaak een kwestie van goed plannen voordat je begint met bouwen. Daarnaast is het aan te raden om je goed in te lezen over alle mogelijkheden in termen van materiaal, afwerking en vorm. Er is veel inspiratie op het internet, wanneer opgezocht wordt hoe andere ondernemers hun bus hebben ingericht. Daarnaast zijn talloze instructievideo’s te vinden over hoe een laadvloer ingebouwd kan worden.
Voorkomen van slijtage
Daarmee komen we op een belangrijk punt dat in acht genomen kan worden bij de investering in de bedrijfswageninrichting: duurzaamheid. De inrichting van een bus zou een flink aantal jaren gebruikt moet kunnen worden. Idealiter zou de inrichting bestand moeten zijn tegen allerlei omstandigheden, soorten vracht en werkzaamheden. De juiste vloerbedekking is niet alleen cruciaal voor de bescherming van de lading, maar ook voor de wagen zelf. Een veel voorkomend probleem is beschadiging van de zijkanten van de bedrijfsbus die zich ontwikkelt de loop der jaren. Dit resulteert in een onverzorgde uitstraling, denk aan deuken, krassen of roestvorming.
Door te kiezen voor een kwalitatieve laadvloer worden alle kwetsbare gedeeltes beschermd waardoor de wagen netjes blijft. Bovendien zal het juist gekozen materiaal de bus en inhoud beter beschermen tegen buitentemperaturen, zeer zware lading en natuurlijk het gebruik tijdens het werk zelf. Goed om te weten is dat een laadvloer het beste beveiligd kan worden met een aluminium profiel op de plek van de toegangsdeuren. Dit zorgt ervoor dat tijdens het laden en lossen van de goederen de vloer niet in de randen wordt beschadigd, onderdelen die uiteindelijk het meest aan slijtage onderhevig zijn.
De nadelen opgesomd:
Bekijk hieronder alle nadelen. Druk op het bijpassende onderwerp om extra toelichting te lezen!
Extra gewicht
eder vervoermiddel mag wettelijk gezien een maximale hoeveelheid aan lading meenemen. Het laadvermogen is het verschil tussen de maximum volume van het beladen voertuig ten opzichte van de massa van een leeg voertuig. Het gewicht van de bestuurder en je standaard werkmateriaal moet ook nog van het laadvermogen afgetrokken worden. Stellingen of isolatie, maar dus ook de laadvloer, verminderen het laadvermogen. In de ideale situatie wil je als ondernemer dat zo min mogelijk gewicht wordt ingenomen door de inrichting van de wagen, want iedere kilo telt. De inrichting van een relatief kleine wagen bedraagt ongeveer 25 kilo. Voor een groter model kan dit al oplopen tot 50 kilo: iets om dus goed in te calculeren in je maximale belastbaarheid.
Afhankelijk van het type bus en de functie van je bedrijf, kan het niet in je voordeel zijn om een laadvloer te installeren. Regelmatig spreken wij ondernemers die zich onvoldoende hebben laten informeren naar de plussen en minnen van een laadvloer. Grote kans dat jij of je collega straks een te zwaar beladen bestelwagen rijdt als je niet goed hebt nagedacht over het gewicht van deze extra laadvloer. Dit kan flinke financiële gevolgen met zich meebrengen, als we rekening houden met de technische- als wettelijke overschrijding van het laadvermogen bij bestelwagens. Het advies is dan ook om dit goed na te gaan voordat u stappen gaat maken.
Kostbaar
Het installeren van een kwalitatieve laadvloer kan een kostbare investering zijn. Je wilt het in een keer goed doen en de inrichting zou daarom dan ook perfect moeten aansluiten op je werkzaamheden. Een goede laadvloer kan best duur uitpakken, maar je wil er zeker van zijn dat de laadvloer duurzaam is en lang mee gaat. Ook het voorkomen van schimmel en waterschade is erg belangrijk. Investeer je niet in een goede laadvloer? Dan is de kans groot dat het alsnog duur uitvalt, bijvoorbeeld wanneer de laadvloer vervangen moet worden terwijl de rest van de inrichting nog piekfijn in orde is.
Minder laadruimte
Ook al is het in veel opzichten een gewin om een laadvloer of dubbele bodem te installeren, kan deze ingreep ook juist aan het doel voorbijgaan. Dit komt omdat de je in de hoogte altijd iets minder laadruimte hebt wanneer een laadvloer is geplaatst. Als je regelmatig specifieke goederen moet vervoeren die in de hoogte ruimte nodig hebben, is het goed om precies af te meten of het uiteindelijk wel verstandig is om een laadvloer te maken.
Waar jij op moet letten wanneer je een laadvloer koopt
Wanneer je besluit om een laadvloer aan te schaffen, is het verstandig om op een aantal zaken te letten. De afwerking van de laadvloer kan namelijk een groot verschil maken. Uiteraard is de keuze voor de afwerking afhankelijk van de soort lading die je vervoert en het type werk dat verricht wordt. Deze hebben wij opgesomd:
- Kwaliteit
- Beschermende lagen
- Waterproof
- Anti-slip
- Anti-schimmel
- Anti-kras
Al deze eigenschappen zijn ook van toepassing op de laadvloeren van Tecnolam.
De kwaliteit
Een goede basis voor het inrichten van de laadruimte van een bestelbus begint bij het kiezen voor kwaliteit. Er zijn verschillende diktes in laadvloeren en de keuze voor een vloerdikte is afhankelijk van het te transporteren gewicht. De vloer is verkrijgbaar in twee diktes, namelijk 9 en 12 millimeter. De vloer wordt vaak vastgezet met schroeven of door middel van de standaard aanwezige vloer ogen. Het advies is altijd om een 12 millimeter dikke laadvloer te gebruiken. Een dergelijke laadvloer wordt namelijk altijd afgewerkt met aluminium strips en randen, wat voordelig is voor de duurzaamheid en veiligheid in de bedrijfswagen. Hierover later in dit artikel meer.
Beschermende lagen
Beschermende lagen voorkomen schade en garanderen een lange levensduur van de laadvloer. Tevens hebben deze lagen van nature een geluids- en vibratie demping, waardoor de vloer bij het in en uitladen minder geluidsoverlast zal veroorzaken. Dit is vooral een voordeel wanneer je nachtelijk op pad moet, aangezien opdrachtgevers en de overheid hier steeds vaker eisen over stellen. Het monteren van een laadvloer is daarom enkel compleet wanneer de volgende beschermende lagen gebruikt:
Waterproof
Om de laadruimte van de bus te beschermen tegen lekkende potten verf, olieachtige vloeistoffen of ander vuil, is het aan te raden om de laadvloer te bedekken met een waterproof laag. De waterproof laag is afneembaar waarmee de vloer gemakkelijk schoon te houden is.
Anti-slip
Deze antislip coating is een essentieel onderdeel van de laadvloer als je zelf veel in de bus moet zijn. Zeker wanneer je werkt in vochtige omgevingen of als je te maken heeft met verschillende weersomstandigheden, is het voor je eigen veiligheid aan te raden om een waterproof laag te gebruiken. Daarnaast blijft door de antislip laag Met deze laag blijven je spullen perfect op zijn plaats staan tijdens het rijden. Anti slip coating maakt de bus niet alleen efficiënt maar ook optisch professioneler, omdat deze laag vaak een ritmisch patroon aanbrengt op de vloer.
Anti-schimmel
De antischimmel laag is vooral een ‘must’ als je werkt met producten die een houdbaarheidsdatum hebben of veel ‘ rotzooi’ mee je auto inneemt. Desalniettemin kan schimmel met veel nattigheid voor elke ondernemer een probleem worden, vooral als je te maken hebt met verschillende temperaturen. Afvalresten van te vervoeren goederen vallen in allerlei hoeken, naden en nissen van de laadruimte en vormen een gevaarlijke ‘voedingsbodem’ van schimmels en bacteriën. Schimmel kan zich ontwikkelen zonder dat je het doorhebt, met een onveilige en ongezonde werkomgeving als resultaat. Voorkom deze situatie door je laadvloer af te werken met een een anti schimmel-laag.
Anti-kras
Om de stoot- en draagkracht van de vloer te verzekeren, is ons advies tot slot om de laadvloer te kopen met een anti-kras laag. Dit is vaak in de vorm van een harslaag. Deze laag voorkomt dat bij het vervoer en verplaatsen krassen ontstaan op de laadvloer. Deze krassen verhogen namelijk de kans op waterschade en de daaropvolgende schimmel wanneer een vloer niet goed onderhouden wordt.
Hoeken & Instappen
Ongeacht welke laadvloer je zal kiezen, is het van belang om de meest kwetsbare gedeelten te voorzien van een aluminium afwerking. Aluminium zorgt ervoor dat de meest gebruikte delen en hoeken van de inrichting minder snel aftakelen en beschermd zijn tegen diverse omstandigheden (zie onderstaande afbeelding).
Waar kun je een laadvloer kopen?
Tot slot moet je natuurlijk weten waar je een laadvloer kan kopen. Er zijn hierin verschillende opties en we raden je aan om je goed te laten adviseren wat precies bij je past. Meestal kun je deze direct bij je bedrijfswageninrichter bestellen, soms is het ook al mogelijk om deze direct bij de dealer te bestellen bij je bedrijfswagen. Het is wel erg belangrijk om hier kritisch te zijn op de prijs. Deze kunnen verschillen per aanbieder en soms wordt er te veel gevraagd voor wat je uiteindelijk ontvangt. Ook bij Tecnolam is het mogelijk om een laadvloer voor bedrijfswagens te bestellen, dit zal vast geen verrassing zijn!