Elektrische & Hybride bestelbussen komen er aan. Bekijk dit korte overzicht:

De wereld is op weg naar duurzaam autorijden. Het moment dat je zult moeten gaan nadenken over de verduurzaming van je bedrijf is onvermijdelijk. Steeds meer ondernemers met jou zullen een groenere weg inslaan en kiezen voor elektrisch of hybride vervoermiddel. In 2020 was één op de vijf (20,5%) geregistreerde bedrijfswagens op één of andere manier geëlektrificeerd. Deze zakelijke keuze is ook in je voordeel in toekomstige samenwerkingen met klanten, aangezien steeds meer mensen bewust kiezen voor partners die een steentje bij willen dragen aan een betere wereld.

Gelukkig wordt het je makkelijk gemaakt: sinds een aantal jaar introduceren steeds meer merken schoon mogelijke verbrandingsmotoren in nieuwe automodellen. Automerken veranderen mee met de wereld van nu. Wanneer je overweegt om een elektrische bestelbus aan te schaffen, heb je ongetwijfeld een aantal vragen. We helpen je graag op weg. Hier lees je alle informatie over de nieuwe meest populaire elektrische bedrijfswagens van het moment.

Verschil Elektrische & Hybride bestelbussen

Een elektrisch voertuig rijdt deels of volledig op elektriciteit. De eerste aanbieders van elektrische bedrijfswagens waren Toyota, Mercedes, Renault en Volkswagen. Deze merken hebben al jaren een aantal elektrische modellen aan in hun collectie. Deze modellen hebben met de jaren upgrades gekregen en zijn inmiddels een stuk beter geworden, waarmee weinig tot geen CO2 uitstoot meer vrijkomt en de onderhoudskosten zo veel mogelijk zijn gereduceerd. Bovendien zijn er inmiddels een hoop oplaadpunten gerealiseerd door heel het land, waarmee de elektrische bedrijfswagen een normaal verschijnsel in het straatbeeld is geworden. 

Als je een elektrische bus wil aanschaffen, is het belangrijk om na te denken wanneer en waar het het beste is om de bus op te laden. Het opladen van uw elektrische bedrijfswagen kan op het werk, op het huisadres of op de weg, ‘S Nachts of overdag.  Sommige automerken bieden speciale apps en navigatiesystemen aan om zo uw oplaad momenten en plekken te managen. Het is uiteraard van belang dat dit in uw bedrijfsvoering past. Daarnaast is het mogelijk om uw laad geschiedenis inzien, laadkosten en gebruik analyseren, afhankelijk van hoe geavanceerd de technologie is van het merk auto dat u heeft aangeschaft. Door goed na te denken over het gebruik van de energie, de inzet en oplaadmomenten kunt u elektrische bestelwagens inpassen in uw huidige bedrijfsvoering.

Een veelbesproken nadeel is de hoge aanschafprijs van elektrische voertuigen. Er zijn verschillende redenen waardoor elektrische wagens nog steeds flink duurder zijn. Op de eerste plaats is het vanzelfsprekend dat vernieuwing geld kost: de onderzoek en tijd die is geïnvesteerd om compleet nieuwe aandrijflijnen te ontwikkelen, willen merken graag met de jaren terugverdienen. Daarnaast zijn de accu’s prijzig, aangezien er op het moment een wereldwijde vraag naar is. Maar het belangrijkste zijn de kosten voor de productie van de wagen. Deze lopen snel op en niet alle fabrieken zijn er al op ingesteld, waardoor fabrikanten minder marge pakken dan bij de productie van reguliere auto’s. 

De meest gangbare modellen kunnen aangeschaft worden voor een prijs die zich bevindt tussen de 25.000 en 50.00 euro, exclusief btw. Het is goed om in je hoofd te houden dat er diverse subsidies in Nederland beschikbaar zijn wanneer je gaat kiezen voor zakelijk elektrisch of hybride rijden. Om de overstap naar elektrisch transport op gang te brengen, besloot de overheid eind vorig jaar om een nieuwe subsidieregeling te introduceren, waarbij ondernemers kunnen in 2021 tot € 5.000 aanschafbedrag ontvangen op elektrische bedrijfswagens. En uiteraard blijkt dat op langere termijn de investering in de elektrische wagen een de onderneem een hoop oplevert. Autoriteiten hebben berekend dat een elektrische wagen zeker zeventig kilometer kan rijden op een euro, waarmee de brandstofkosten aanzienlijk worden teruggedrongen. 

De voor- en nadelen op een rijtje:

De voordelen:

  • Met de huidige benzineprijzen is elektrisch rijden zeer gunstig.

  • Veel subsidies beschikbaar in 2021 & 2022

  • Je mag veel binnensteden zonder problemen in blijven rijden.

De nadelen:

  • Hoge aanschafprijs

  • Wereldwijd chip tekort (Vitaal voor elektrische wagens)

  • Veel onduidelijkheid over levensduur & vervangingskosten accu

De meest verkochte modellen

Mercedes modellen

Mercedes is bij nagenoeg een populaire leveranciers van zogenoemde eVans. Dit komt omdat de autoproducent een goede service verleent op het gebied van elektrisch rijden, en dit is precies wat ondernemers de afgelopen jaren nodig hadden. Mercedes kan namelijk met diens collectie tegemoet komen aan allerlei soorten ondernemers en geniet van een reputatie waarin klasse en betrouwbaarheid. Elektrisch rijden is toch iets nieuws en om het risico op een verkeerde investering te verminderen, is gebleken dat veel ondernemers baat hadden bij een steady leverancier die bereid was veel ondersteuning te verlenen op dit nieuwe terrein van mobiliteit. Zo kunnen rijders in het bezit van een Mercedes-Benz eVans altijd rekenen op inclusief elke vier jaar onderhoud tot maximaal 160.000 kilometer. Daarnaast is er een grote range in prijsklassen en laadvolumes, waardoor het voor elk type ondernemer toegankelijk wordt om een wagen aan te schaffen. 

In 2019 was de Mercedes A-Klasse de populairste bedrijfswagen. Ook vierde Mercedes succes met het zijn van marktleider van 2020 op het gebied van elektrische bedrijfswagens. Dankzij het breedste aanbod aan volledig elektrisch aangedreven bestelwagens, kon het merk over 2020 een marktaandeel verwerven van 25%. In 2018 zette Mercedes al grote stappen door het introduceren van de eVito en de eSprinter. We zullen het aankomende half jaar nog een nieuw model van het merk zien verschijnen, namelijk de  de opvolger van de Citan, als onderdeel van de Mercedes-Benz Vans modelrange. De nieuwe Mercedes-Benz Citan is een doorontwikkelde en innovatieve variatie op de bestaande, met de bekende Mercedes identiteit in vorm van het design en veiligheidsonderdelen. 

Esprinter Mercedes

Opel modellen

Ook het automerk Opel maakte in 2020 stappen op het gebied van elektrisch rijden, zowel voor personenauto’s als bedrijfswagens. Al vanaf 30.000 euro staat het nieuwste model – de Opel Vivaro – voor je deur. Uniek aan dit model is dat deze als enige elektrische bedrijfswagen in zijn segment een aanhanger mag trekken en dat de wagen geluidloos rijdt. Dit geldt overigens ook voor de andere modellen, zoals de Opel Zafira, de auto waarmee negen personen vervoerd kunnen worden. In 2021 breidt Opel het aanbod van lichte bedrijfswagens namelijk nog meer uit met de volledig elektrische Opel Combo-e. Net zoals Mercedes, biedt Opel ook een mooie vorm van service. Op de batterij geldt acht jaar of 160.000 kilometer garantie. 

Het automerk heeft overigens grote ambities, en stelt dat er vanaf 2024 van elk Opel model – zowel personenauto als bedrijfswagen – een geëlektrificeerde versie beschikbaar zal komen. Maar het is een kwestie van tijd dat er een grote concurrentie gaat komen. Het is een spannende tijd op het gebied van elektrisch, zakelijk rijden. Peugeot, Citroen en Toyota komen op hun beurt met technisch identieke modellen. Vooral in de herfst van 2021 verwachten we wereldwijd diverse lanceringen van nieuwe modellen. Mogelijk is dit met het huidige chiptekort tegenvallend of vertraagd. 

Opel Vivaro E
Copyright © 2021 Bedrijfswageninrichtingen Tecnolam Powered by Tecnolam srl CIF IT00665600417